Menü Bezárás

Mikor van szüksége az embernek szemüvegtokra?

szemüvegtok1_1

Minden szemüvegesnek elengedhetetlen kiegészítő: a szemüvegtok

A szemüvegtokok fontosságáról viszonylag kevés szó esik a mindennapok során. Azt tudjuk, hogy milyen fontos maga a szemüveg, hogy megvédi a szemünket a további látásromlástól egy bizonyos fokon. Segíti a mindennapi életben való eligazodást, a hunyorgást szűnteti meg, segíthet tökéletes látást biztosítani mind távolra, mind közelre. A szemüveg ápolásáról azonban már korántsem hallunk ennyi fontos információt, így én ezt a kis írást most a szemüvegtokoknak szeretném szentelni. Megnézzük, hogy miért olyan elengedhetetlen az ember számára a szemüveg megvásárlása során és hogy hogyan tudjuk biztosítani ezzel az épségét többfaja szempontból is.

szemüvegtok1_3

A szemüvegtok utazáshoz

Amikor az ember csak olvasáshoz hordja a szemüvegét, akkor a szemüvegtok egy egyértelmű kiegészítője a mindennapoknak. Ezzel tudjuk betenni a táskánkba, és megfelelő körülmények között szállítani. Felvehetjük így a látásjavító eszközt a munkahelyen és persze a bevásárlás során is szükség lehet rá. Mivel nincs egész nap az orrunkra biggyesztve ez a fajta szemüveg, ezért a tok egyértelmű választás.

Mi a helyzet azonban azokkal az emberekkel, akik egész nap hordják is ezt a hasznos kiegészítőt? Számukra egyértelmű lenne a tok használata? Nos, nem feltétlenül. Mégis fontos azonban, hogy legyen. Ott van például már gyerekek esetében is a tornaóra, amikor sokan inkább biztonsági okokból leveszik azt, nehogy baja essen a drága keretnek vagy a lencse megsértse az ember szemét. Ez azonban csak úgy lehet biztonságosan megoldva, hogyha szemüvegtokba helyezik a szemüveget, nem pedig a padra vagy a táskába helyezik, esetleg odaadják valamelyik társuknak, hogy vigyázzanak rá.

A másik ilyen helyzet a kirándulás, amikor a váratlan helyzetekre kell felkészülnie az embernek, hogy el tudja tenni a törékeny darabot valahová. Esetleg alvás során szeretnénk letenni azt, de délünk, hogy a szobatársaink véletlenül kárt tennének benne? A szemüvegtok minden esetben remek megoldás.

A szemüvegtokkal a karcos lencse ellen

Sokan nincsenek ennek tudatában, de a lencséket erősen karcolják a porszemcsék. Persze egy ponton csak megülnek rajta, azonban mikor már nem látunk megfelelően, akkor ledörzsöljük azokat az átlátszó felületről. Ez konkrétan azt jelenti, hogy végighúzzuk őket a felületen és aprócska, mikrokarcolásokat okozunk a lencsén. Lehetünk akármilyen óvatosak is, ezt sajnos nem tudjuk csak úgy kivédeni.

A karcolásokat teljesen elkerülni sajnos nem lehet, azonban minimaliználni őket igen. Gondolom már minden kedves olvasó kitalálta, hogy ez hogyan is zajlik a gyakorlatban. A válasz igen! A szemüvegtok erre is remek megoldást jelent. Tegyük fel, hogy az ember csak ritkán hordja a lencséket, vagy akár csak éjszakára veszi le. Mivel éjjel nem nagyon szokott mozgás lenni a házban, a levegő is megáll, az abban található porszemcsék elkezdenek leülepedni minden felületre. Porolás során bizonyára elszörnyülködik néha az ember, hogy milyen sok por is képes összegyűlni egy-egy felületen. Nincs ez másképp a lencsék esetében sem, ott is legalább ennyi por gyűlik össze, és minden néhány órában meg kell azt tisztítania az embernek. Ez nem csak káros a felületre nézve, de a használójának is igen kellemetlen lehet sokszor. A legtöbb folttól és pordarabtól nehéz feladat megszabadulni, soha sem kapunk egy tökéletes képet az átlátszó felületen át, csak megtanulunk a homályos foltokkal együtt élni. Egy idő után nem is olyan feltűnők, azonban magának a terméknek természetesen nem tesz jót ez a sok tisztogatás.

szemüvegtok1_2

Mint azt láthatjuk, a szemüvegtok több okból kifolyólag is elengedhetetlen a szemüvegesek számára. Már csak az lehet a nagy kérdés, hogy hol tudunk minőségi darabokat vásárolni olcsón. Én ehhez az eOptika oldalát tudom ajánlani, ahol sok lehetősége van az embernek, hogy válogasson, és persze ha már ott van, akár a szemüveggel együtt is megvásárolhatja ezt a kiegészítőt: https://eoptika.hu/kategoriak/szemuvegtok.html. Kaphatunk itt továbbá egyéb hasznos kiegészítőket is, mint például a törlőkendő, amely biztosítja a karcolások minimalizálását a tisztítás során vagy éppen szemcseppet, ami minden nehezen látónak jól jöhet a szem megerőltetésének elkerülése végett.

A szemüvegtok tehát hatalmas segítség

Tudnunk kell persze, hogy mely darabok mekkora tokot igényelnek, ne válasszunk olyat, amiben nagy a termék mozgástere, de olyat sem, amiben bármilyen nyomás éri a szárakat vagy az eszköz bármely felületét.

Arról, hogy pontosan hogyan is tudjuk ápolni megfelelően az adott látásjavító eszközt, számos információt találhatunk az interneten. Kontaktlencséseknek kifejezetten hasznos tudás ez, amit nem érdemes félvállról venni, minden apró részletet észben kell tartani. A szemüvegtok használata a szemüvegesek számára talán közel ilyen fontos, hiszen a drága kiegészítő élettatamát növelheti a használata akár évekkel is, míg a használat elmaradása csökkenteni képes azt, például egy véletlen baleset során, amikor ráülünk a szabadon hagyott termékre vagy leesik az az asztalról, a kispolcról, és még sorolhatnám.