Menü Bezárás

Hogyan válassz fürdőszoba szagelszívót?

A fürdőszoba szagelszívó meg mire jó?

Nem minden fürdőben találunk fürdőszoba szagelszívót, és megfigyelhető, hogy nem mindenki van tisztában ennek a berendezésnek a jelentőségével. A régebbi tervezésű fürdőszobáknál általában észrevehető, hogy a tervezéskor szánt szándékkal gondolkodtak egy szélcsatorna kialakításában. Általában nem sarokhelyiségről van szó, hanem két ajtót kinyitva átjárhatja a helységet a huzat. Ezt már csak a korabeli fűtéskialakítás miatt is igyekeztek tartani, hiszen egy gázbojlernek a kéménye ezt is megköveteli.

Ám a ventillációs csatorna ezekben az otthonokban nem csak a kémény előírások miatt van jelen. Hanem azért is, mert a fürdő alapvetően párás helység. A párának pedig szintén a legegyszerűbb megszüntetési módja, ha jól kiszellőztetünk. Na persze napjainkban már számos kisebb lakás épül, garzon, padlástérbe fürdőszoba, egyre nehezebb ilyen egyszerűen megoldani a szellőztetést és sokszor még egy ablak vagy lichthof ablak sincs a fürdőben. A pára pedig megmarad. Fürdőszoba szagelszívó híján pedig ez a pára letelepszik, benedvesít mindent, kiváló táptalajul szolgálva a baktériumoknak, gombáknak, penésznek. Ez pedig kifejezetten ártalmas lehet az egészségre.

Fürdőszoba szagelszívó választás szempontjai

Sokan a fürdőszoba szagelszívó választáskor semmi mást nem vesznek figyelembe, minthogy hogyan is néz ki az adott berendezés. És persze a fürdőszobánk esztétikája is alapvetően fontos, mégsem ez a legfontosabb. Amúgy is számtalan kivitelezésű fürdőszoba szagelszívót találunk a piacon, szinte az összes olyan minimalista modern dizájnnal bír, mely cseppet sem válik hangsúlyos elemévé egyetlen helységnek sem. Úgyhogy attól, hogy ronda lesz, nem igazán kell tartanunk.

Attól, hogy odafér-e a fürdőszoba szagelszívó a neki szánt helyre, már annál inkább. Persze itt is igaz, hogy a választék jelentősen segíti a helyzetünket és alkalmasint több lehetőségünk is van. Se érdemes azért úgy érkezni, hogy már eleve bemértük a fürdőszobánk adott területét. Elsődleges tényezőnek azonban mégsem a méretet, vagy a formát emelném ki, amikor fürdőszoba szagelszívó vásárlásra adjuk a fejünket például a LedGuru webáruházban: https://ledguru.hu/villanyszereles/ventilatorok-214.

Két másik tényezőre azonban annál inkább: teljesítmény és kivezetés. Alapvetően ugyanis a fürdőszoba szagelszívó nem lesz képes megfelelően ellátni a feladatát, hogyha nem elég nagy a teljesítménye. Ha pedig nem gondolunk azzal, hogy azt a beszívott levegőt el is kell vezetni valahova, akkor nagyon meg fogunk lepődni, hogy mennyi kígyózó csövet is szerelnek fel a falakra és rondítják el végérvényesen a fürdőnket.

A fürdőszoba szagelszívó működése

A jobban értesültek talán láttak olyan elszívót avagy hallottak már olyan fürdőszoba szagelszívóról, amelynek nem volt feltétlenül kivezetése. Ez valóban igaz. Létezik ugyanis olyan szagelszívó, ami a párát kivezeti a szabadba – falba illetve mennyezetbe szerelt járaton át – vagy szénszűrővel van ellátva. A szénszűrős megoldás a levegőt megszűri és visszaforgatja a szobába, így értelemszerűen ebben az esetben nem szükséges a fürdőszoba szagelszívóhoz járatot is beépíteni.

Ahol azonban nem ez a helyzet, ott a fürdőszoba szagelszívó egy kisebb csővel is jár. Ezt a csövet akár el is rejthetjük, de ez sem feltétlenül egy nagy ipari monstrum, igazán esztétikus és natúr kialakításokkal találkozhatunk már manapság. A tervezésnél azonban érdemes úgy gondolkodni, hogy ez a cső minél rövidebb legyen, ez ugyanis befolyásolja a fürdőszoba szagelszívó hatékonyságát. ugyanaz a teljesítmény egy öt méteres csővel lényegesen rosszabb hatásfokkal fog működni.

A fürdőszoba szagelszívó fontossága

Ha jártunk már olyan fürdőszobában, ahol három óra múlva is vizes volt az otthagyott törölközőnk, akkor olyan fürdőszobába nyitottunk be, ahol égető szükség volna egy jó minőségű fürdőszoba szagelszívóra. A dohszag, a folytonos nyálkás nedvesség nemcsak a penésznek invitálás, de egy ilyen helységben tartózkodni sem kényelmes. Persze egy idő után mindenféle szagok ütik fel a fejüket, amik kellemetlenek – egészségkárosító hatásuk mellett – de alapvetően már a zuhanyzás sem egy leányálom. Mert ha egy jó forró fürdőt veszünk, vélhetően igen sok pára képződik a helységben. Ha pedig az a pára meggyűlik és nem megy sehová, akkor a levegő páratartalma könnyen lehet olyan magas, hogy az már szinte fullasztó. Nők, akik járnak kozmetikushoz, emlékezhetnek erre az érzésre, de egy gőzkabin is ugyanezt a hatást éri el. És mit szoktunk mi egy gőzkabinban csinálni? Izzadunk. Most egy kellemes forró fürdő után kiszállni és azonnal izzadni, pláne, ha törülközőnk ezt az izzadtságot szívja magába és lesz képtelen órák múlva sem megszáradni.. Hát ez nem valami tiszta érzés. A fürdőszoba szagelszívó ettől a kellemetlenség sorozattól kímél meg minket. Persze segíthetünk egy fürdőszoba radiátor, jobb esetben törölköző szárító beszerelésével. Ez a száraz meleg segít eloszlatni a párát. A maradékot azonban tökéletesen képes lesz egy jó fürdőszoba szagelszívó is kezelni. Pláne, ha automatikusan indul be – még gazdaságos is lesz ezáltal a működtetése.