Menü Bezárás

Bichon havanese, a Karib tenger ölebe

A karibi világ gyöngyszeme – a bichon havanese

A Karib szigetek világáról leginkább a Karib tenger kalózai, Kubáról Fidel Castro, Havannáról pedig leginkább a szivar jut az emberek eszébe. Pedig a szigetország történelme igen gazdag, akárcsak flórája és faunája, de nem megvetendő gasztronómiája sem, melyben érdekes módon a spanyol és az afrikai ízek keverednek.

Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a karibi világnak, közelebbről Kubának van egy nemzeti kutyafajtája is. A havannai pincs eredete eléggé vitatott ugyan, de az tény, hogy fajtagazda országként, azaz származási helyként Kuba van megjelölve a standardokban.

A bichon-félék családjába elég sok kutyafajta tartozik, név szerint a bolognese, a máltai selyemkutya, a bichon frisé, a coton de tuléar, a kis oroszlánkutya és a bichon havanese. Emellett két, FCI által még nem elfogadott kutyafajtát sorolnak ide, a bolonka cvetna-t és a bolonka francuska-t.

A sok fajta közös jellemzője, hogy a legrégebben ismert, ölebként, kedvencként tartott kutyák közé tartoznak, zömében királyok, nemesek, arisztokraták kedvenceiként tengették mindennapjaikat, selyempárnákon pihenve, fejedelmi körülmények között. 

Azt, hogy pontosan hogyan érkeztek a havannai fajta ősei a szigetországba, már nem lehet megmondani. Egyesek szerint spanyol hajósokkal, mások szerint olasz hajózókkal, és vagy Teneriffe felől, vagy Bolognából, esetleg Málta szigetéről. Egy biztos, bárhonnan is érkeztek az első ebek, azok valamilyen bichon-féleségek lehettek, melyek aztán Kubában őshonos a Blanquito de Habana ebekkel keveredtek. Így alakult ki idővel az a fajta, melyet havana silk dog-nak neveztek.

Viharos múlt

Mint a legtöbb bichon-féle, a bichon havanese is az előkelőségek ebe volt, kölyökkutya sosem pénzért cserélt gazdát, hanem drága ajándékként került új otthonba. Ahogy a Viktória-korabeli nemes hölgyek, úgy kutyáik is érinthetetlenek voltak a közemberek számára, nagy becsben álltak. AZ utcára nem léphettek, csak és kizárólag zárt kocsiban, ahol a kutyák kicsi kosárkában, selyempárnácskán pihenve utaztak.

Ez is az oka annak, hogy szinte semmit nem lehet tudni arról, milyen koncepció szerint zajlott a tenyésztésük, ám az feltételezhető, hogy uszkár vér került a fajtába, mégpedig német és francia import kutyák által.

Kuba mindig is lázadó ország volt, forradalmak és zavargások zajlottak, harcok a fehérek, feketék és kreolok között. A legnagyobb változást az ország életében az 1950-es évek elején kezdődött zavargások és államcsínyek jelentették. Ezek kapcsán ismerhette meg a világ Batista és Che Guevara nevét, és ennek köszönhetően került hatalomra Fidel Castro is.

Ám Castro uralma, és a kommunista irányvonal előretörése az arisztokrácia menekülését okozta. Az USA-ba vándorló emberek pedig vitték magukkal – amennyire tudták – vagyonukat, és féltett kincseiket, kutyáikat is. Ennek eredménye az lett, hogy a nemzeti fajta, a bichon havanese szinte kihalt Kubában. Tenyésztése az USA-ban folyt tovább, köszönhetően pár elkötelezett és lelkes rajongónak mára az egyik legnépszerűbb fajta a havannai pincsi, mégpedig szerte a világban.

Nem csak fehér

Bár a legtöbb bichon féle fehér, azért van olyan családtag, mely más színben is előfordulhat. Talán a sors fintora, hogy szinte a legtovább kitartó rabszolgatartó országban, ahol a lakosok zöme fekete vagy kreol, a fehérek kutyája a ritka többszinű bichon lett.

A kis oroszlánkutya mellett ugyanis ez a fajta az, amely sok színváltozatban fordul elő. Sőt, igen ritka az egyszínű fehér bichon havanese, bár a standard ezt is, ahogy minden más színt is megenged, legyen az őzszín, fekete, havannai barna, dohányszín, vörösesbarna árnyalatai.

A szőrzet egyébként kettős szőrzet, mégpedig hosszú, puha, dús, sima, hullámos vagy göndör fedőszőrrel és gyapjas, nem túl fejlett aljszőrrel. Éppen emiatt a bunda rendszeres ápolást igényel, hogy mindig szép és csomómentes legyen. Talán a sok munka elkerülésére a gazdák általában lenyíratják a havannait, pedig akkor igazán szép és jellegzetes, ha teljes szőrben pompázik. A jó hír, hogy nem vedlik, és talán az is jelenthet egy kis biztatást, ösztönzést az eredeti hosszúságú bunda megóvására, hogy a természetesen kócos megjelenés a fajta jellegzetessége. Nem kell mindig, minden szőrszálnak feszesen állnia, a bichon havanese akkor bájos, ha kusza a bunda.

A gyerekbarát és emberbarát bichon havanese

Minden ember, aki bichon-félét választ társául, elkötelezett rajongója lesz. Nincs ez másként a legnagyobb testvérrel, a havannaival sem, hiszen érzékeny, figyelmes, élénk természete könnyen alkalmazkodik. Éppen emiatt akár gyermekek, akár idős emberek ideális társa lehet. Olyan társ, aki még az ellen sem tiltakozik, ha mellette más állatok is élnek. Sőt, kifejezetten jól kijön velük, hiszen végtelenül toleráns.

Sőt, lakásban tartása több funkciós megoldást kínál, hiszen nem csak kiváló társkutya, aki mindenhova követi gazdáját, hűséges és szeretetreméltó, de kiváló jelzőkutya is. Persze csak akkor ugat, ha jelezni kíván, nem folyamatosan csaholó eb, szóval még ez sem jelenthet gondot. Az idegeneket, a veszélyt azonban azonnal jelzi.

A bichon havanese nevelése és tanítása kifejezetten könnyű, egyrészt intelligenciája miatt, másrészt azért, mert örül, ha gazdája, családja, szerettei kedvére tehet.