Menü Bezárás

Az autószalon felújítás nehézségei

Az autószalon felújítás már nagyon esedékes

Pár éve vettük át egy autószalon üzemeltetését. Kisvállalkozásunkban a cégtársam kifejezetten ért az autóiparhoz, sikeresen is tudtuk működtetni amióta csak a kezünk alatt üzemel. Én bevallom őszintén olyan nagyon nem néztem rá sokszor, a számok azt mutatták, jó befektetés lenne, a tulajdonos megbízható partner, már ismertük más ügyek kapcsán, hát belevágtunk. Egy idő után azonban alábbhagyott a teljesítmény. Nem volt vészes az esés, még mindig termelt bevételt, csak éppenséggel nem tudtuk, mire fel a visszaesés. Addig addig néztem a számokat, hogy kilátogattam a helyszínre. És akkor leesett, hogy itt sürgősen szükséges egy autószalon felújítás.

Körbenézve ugyanis már kezd az épület kissé lerobbanni. Ez pedig olyan luxusautók esetében, mint amikkel ez a szalon dolgozik, igenis probléma. Nem jó ajánlólevél, hogy nincs rendes wifi – az iroda is csak asztali kapcsolattal dolgozik – nem lehet leülni, csak az irodában, iszonyat meleg van nyáron és még sorolhatnám. A fiúk látták, hogy igazam van, de abban azért nem lehettünk biztosak, hogy ezért akadozik a forgalom. Úgyhogy a következő hónapban a beérkező vásárlókkal kérdőívet töltettünk ki, amiből pontosan az derült ki, amit sejtettem. Nincsenek megelégedve a mosdóval, a parkolónkkal, a fényviszonyokkal és úgy egyáltalán. Szóval ekkor döntöttük el cég szinten, hogy autószalon felújítás lesz belőle.

Hogy kezdődik az autószalon felújítás?

Első körben természetesen kivitelezőt kezdtem kajtatni. Az autószalon felújítás nem egy gyakori műfaj, elsőre eszembe sem jutott így keresni, különböző generálkivitelezőkkel tárgyaltam. Aztán belebotlottam az Amelis-be, akikről kiderült, hogy már bírnak tapasztalattal autószalon kivitelezésben. Ami nekünk kifejezetten jól jön, hiszen elegáns és ügyfélbarát végeredményt szeretnénk. Összeülve a többiekkel végül mellettük döntöttünk, úgyhogy fel is kértem a csapatot hivatalosan is.

Emellett közben megállapítottunk egy elkülöníthető keretet az autószalon felújítás büdzsére. Ezt persze jó lenne nem mind elkölteni, de hát ember tervez, Isten végez, pláne, ha felújításról, építkezésről van szó. Ezek után gyorsan összeültünk az Amelis csapatával is, hogy megvitassuk, kinek mi az elképzelése. Elég szimpatikus csapat volt, könnyen szót értettünk. Elmondtuk, nagyjából miben gondolkodunk, ők tisztázás érdekében visszakérdeztek párszor, aztán abban maradtunk, hogy küldenek egy árajánlatot a tárgyaltak alapján.

Ez nyilván igénybe vett egy kis időt, azalatt mi körülnéztünk, hogy mit is kezdjünk a kiállítási autókkal, amíg tartanak a munkálatok. Persze nem tudtuk, hogy fél év, vagy pár hónap lesz csak, de abban egyetértettünk, hogy azalatt nem szeretnénk nyitva tartani, mert csak árt a márkaneveknek. Ez nem az a vevőkör. Nem sokkal később meg is kaptuk az ajánlatot, amire boldogan rábólintottunk és ezzel hivatalosan is kezdetét vette az autószalon felújítás.

Az autószalon felújítás gyakorlatban

Egy igen kidolgozott ütemtervvel vágtunk neki az autószalon felújítás első hetének, amit az Amelis igen derekasan tartott is. Ez szerencsés, mert én ugyan akartam betervezni némi csúszásidőt – ha valaki építkezett már, tudja, hogy olyan nincs, hogy kőbe vésett határidő – mégse tehettem, mert egy rendezvényt már bevállaltunk korábban és nagyon nem akaródzott lemondani az új Tesla modell bemutatóját. Úgyhogy remélvén a legjobbakat, nekivágtunk.

Első lépésként elköltöztettük a meglévő járműveket. Egy partnerünktől tudtam bérelni egy nagyobb raktárhelységet, úgyhogy ez a gond megoldva. A többiek felosztották az autó szalon felújítás idejét és valaki mindig maradt ügyeletben, munkálatokat felügyelni a szalon csapatából, a többiek viszont felváltva voltak szabin. Legalább legyen benne valami jó.

Itt én nagyrészt elengedtem a projektet. Mivel korábban megbeszéltük, mik az igényünk, néha odamentem, ha olyan mértékű kérdés volt, vagy valamiért épp az ügyeletes szalon munkatárs nem volt elérhető. Így minden fázisában végigkövettem, hogy zajlik az autószalon felújítás. Ahogy a falakat kivésve frissítették a vezetékeket, átkötötték a világítást, felszereltek pár napkollektort a tetőre, felhúztak egy falat egy elkülönített tárgyalónak.

Utána már a finomabb munkák jöttek, de annál látványosabbak. Új burkolat, egy kávésarok, pár asztallal és dizájnos székkel, egymáshoz passzoló színek harmóniája, logókkal díszített ipari téglát idéző falszakasz, a szellőző és hűtőrendszer teljes cseréje. Jól nézett ki, mit ne mondjak. És szerencsénkre minimális csúszással záródott az autószalon felújítás, úgyhogy a Tesla bemutató egyben a felújított szalon bemutatója is lett.

Az autószalon felújítás megtérül

Persze nem azonnal kezdtük megérezni, hogy a vevőkör visszatalál, hiszen pár hónapig zárva tartottunk előtte. De fokozatosan újra ránk találtak, ráadásul egyre szebb és jobb véleményekkel gazdagodtunk mind a saját oldalunkon, mind a közösségi médián. Egy autószalon felújítás tehát egész sokat jelent és őszintén szólva a kollegáknak is sokkal kényelmesebb ilyen munkakörnyezetben dolgozni.

Az autók igazán pompás látványt nyújtanak, van lehetőség egy kis informális beszélgetésre a kávésarokban. Itt az ügyfelek akár várakozhatnak is, van konnektor, rá tudnak kapcsolódni a wifire, tudják ügyeiket intézni, amíg esetlegesen várni kényszerülnek és ihatnak egy pompás kávét is. Onnan tudom, hogy a kollegák egész nap azt vedelik, kénytelen voltam kvótát bevezetni. Ha már alakul a megállapodás, a tárgyalóban folytatjuk a megbeszélést és itt is írunk alá. Sokkal meggyőzőbb így, frissen egy autószalon felújítás után értékesíteni.