Menü Bezárás

A sokoldalú napszemüveg

A napszemüveg védi a szemet

Akárkit megállítanánk az utcán, és megkérdeznénk, miért hordja általában az ember a napszemüveg bármilyen fajtáját, azt felelné, hogy védje a szemet. Ezt mindenki tudja. Általában azt is, hogy a Nap káros sugarai ellen kell védekezni, az UV sugár is kifejezetten közismert kifejezés. De arról, hogy az mi és miért is kell ellene védekezni, hogy a viselés további okairól már ne is beszéljünk, már sokkal kevesebben tudnak.

Pedig nem egy nagy ördöngösség. A Nap olyan fényt is kibocsát, ami ugyan már láthatatlan sugártartományban van, ettől eltekintve azonban ér minket és hatással is van ránk. Ezek között vannak az egészségünkre káros sugarak is, mint az UV bizonyos tartományai. Ezek okoznak rendszeres, gyakori és súlyos leégés esetén nagy valószínűséggel bőrrákot, és ugyanilyen kedvezőtlen hatással lehetnek a szemünkre is, ha nem vigyázunk. Szerencsére ezek a sugarak kiszűrhetőek. Pontosan ezt a célt szolgálja a napszemüveg, és voltaképpen valóban ez az elsődleges feladata. Bár, hogy a legtöbben nem ezért, vagy nem csak ezért hordjuk, az is biztos.

Polarizált napszemüveg

Nem is olyan új keletű újítás már a napszemüveg piacon a polarizált lencse. Eltekintve attól, hogy a „new kid on the block” hatásnak megfelelően most épp menő, gyakorlati haszna a kényelmi faktorban gyökeredzik. A polarizált lencse alapvetően egy extra kémiai réteget jelent magán az akár UV szűrős lencsén, de ugyanúgy bevonható vele egy dioptriás hagyományos szemüveg. Ezt a bevonatot úgy fejlesztették ki, hogy a káprázástól óvja a szemünket.

Attól még, hogy az UV sugárzástól védve vagyunk, a látható fénytartomány ugyanúgy tartogathat számunkra kellemetlenségeket. Ezek közül egyik az, amikor több irányból egyszerre érkezik a szemünkbe a fény. Ez fordul elő, ha egy tócsából mondjuk, visszaverődik a fény és elvakít biciklizés közben. Ez egy elég kellemetlen szitu, mert nem nagyon tudod kikerülni, akármilyen erősen sötétített napszemüveg legyen is rajtad, nem segít, az utat nézni viszont muszáj – anyáink is rendre mondták, „nézz az orrod elé!”.

Erre jó a polarizált napszemüveg. Az elnevezés amúgy a polarizációs technológia nevéből ered, úgyhogy van némi köze a polaroid fényképezéshez is. Természetesen itt is a hadsereg igényei indították be a fejlesztéseket: a levegőben ugyanis folyton csillog a műszerfal, amit egy idő után nem lehet szemkönnyezés nélkül bírni.

Mikor hasznos a napszemüveg?

Persze, amikor süt a Nap, tudom. Ha strandon vagyunk, erős a napfény, természetesen hasznos és véd az UV sugárzás ellen. De más élethelyzetekben is kifejezetten javallott a napszemüveg viselés. És ráadásul nem csak nyáron. A polarizált lencse például vezetés közben nagyon praktikus, akár télen is, akár sötétben is. Az a rosszul beállított távolsági fényszóró, ami csak nem akar eltűnni a visszapillantó tükörből? Na az nem fog minket elvakítani, hogyha eOptika polaroidos napszemüveg van rajtunk vezetés közben.

Emellett a síelés a második legismertebb alkalom, amikor boldog boldogtalan napszemüveg nyomokkal az orrán tér haza. A hómező visszaveri a Napfényt, ami ezáltal többszörösen fejti ki hatását és sokkal több hatásnak van a szemünk is kitéve. Már ezer évvel ezelőtt a sarkköri inuit törzsek is óvták szemüket a túlzott fény ellen. Ők ugyan nem polarizált lencsével, de jávorszarvas agancsát formálták úgy, hogy az arcukra illeszkedjen és csak egy vékony rést hagytak rajta, ahol azért valamennyire kiláthattak. Ez elég arra, hogy követni tudják a körülöttük folyó eseményeket, de jelentősen csökkenti a szembe érkező sugarak mennyiségét.

Sok háztartásban a nyár végével azonnal fiókba kerül a napszemüveg, pedig attól, hogy felhős az ég, ugyanúgy átszüremlik rajta az UV sugárzás. Szemműtéten átesetteket gyakran kérnek rá, hogy hordjanak a szemseb behegedéséig UVs védelmet. Ez igaz akkor is, ha januárban műtötték őket. Valójában tehát folyamatosan hordhatnánk napszemüveget, egyszerűen csak az időjárás végett jellemzőbb, hogy nyáron tesszük ki magunkat nagyobb mértékű sugárzásnak. Ugyanakkor, ha tavasszal, ősszel indulunk kirándulni, nagyobb bicikli túrára, jusson eszünkbe, hogy magunkkal vigyük!

Napszemüveg választás

Napszemüveg pultoknál általában igen széles a választék. Ha vásárlásra adjuk a fejünket, érdemes először technikai paraméterek alapján szűkíteni a kört. Először vegyünk ki az egyenletből minden nem UV szűrős keretet, de jobb, ha már a nem polarizált fajtákat is kihúzzuk. Őszintén szólva ez önmagában nem feltétlenül jelent nagy szűkítést, a legtöbb márka már ad magára és minden modelljét ellátja megfelelő védelemmel.

Ha valamilyen konkrét tevékenység vagy esemény kedvéért keresgélünk, akkor természetesen annak a szempontjaival kezdjük. Síeléshez nyilván nem egy szemüvegboltban keressük a tökéletes napszemüveget. Végeredményben azonban a forma fog dönteni. Mindenki törekszik rá, hogy akármilyen praktikus okokból hordja is, előnyösen álljon az arcán. Ehhez érdemes figyelembe venni az arcformát, hasonlóan, ahogy egy új frizura választásánál tennénk. Ezután már csak a pénztárcánk szabhat gátat vágyainknak, bár egy jó napszemüveg megéri a hosszútávú befektetést!