Menü Bezárás

A kutyatáp helyes kiválasztása

A kuyatáp teszt

Abban biztosak lehetünk, hogy a piacon annyi kutyatáp között válogathatunk, mint égen a csillag. A kutyaeledelek tömegével özönlik el a polcokat akár boltban, akár online vásárolunk. Van olcsó és drága, márkás és no-name, ízes, színes, kis formás, öreg kutyának, kis kutyának, vemhez kutyának, nedves és száraz. Ember legyen a talpán, aki segítség nélkül képes közülük választani. És akkor még nem beszéltünk a házikosztról, amely mellett szintén sokan kiállnak.

Ebben a hatalmas választékban nehéz letenni a voksot egy termék mellett nyugodt lélekkel. Mert mi van, ha a másik inkább megfelelne, vagy olcsóbb megoldást jelentene, miközben ugyanolyan jó? Ennek a dilemmának a feloldására született jónéhány háztartásban a kutyatáp teszt ötlete. A lényeg az, hogy három négy kutyaeledel kerül különböző tálakban a kutyus elé. Ő pedig a terülj terülj asztalkából értelemszerűen azt fogja kiválasztani, ami neki leginkább tetszik és ott helyben el is pusztítja majd. Nyilvánvalónak tűnik tehát, hogy amelyiket szőröstül bőröstül felfalta, az a legjobb termék. Ez viszont hatalmas tévedés!

Miért csalóka a kutyatáp teszt?

Az ilyen tesztek abból indulnak ki, hogy a kutya azt és annyit eszik, ami neki megfelel. Ez pedig sajnos tévedés. Akármennyire is szeretjük kedvenceinket, az ebekre cseppet sem jellemző, hogy felelős döntés alapján választanák a kutyatáp fajtákat, vagy, hogy mértékletesen eszegetnének. Hasonlóan a gyerekekhez, ha hagynánk, hogy maguk vásároljanak és „főzzenek” egy héten át, valószínűleg minden második nap pizza lenne a vacsi, ebédre a mekibe mennének és reggelire cukorkát és csokit fogyasztanának. Akkor most a gyorskaja és a cukor a legegészségesebb választás?

Érthető tehát, miért csalóka a kutyára bízni a dolgot. A kutyatáp, amit megeszik elsőre, lehet, hogy a legfinomabb, de finom a chips is, mégse javasolt azt ebédelni minden nap. Kering egy félsz a kutyatartók között, miszerint a gyártók mindenféle függést okozó anyaggal dúsítanák az ételeket. Ez nem igaz, de egy egy állat természete könnyen diktálhatja azt, hogy egyen, amíg lát.

Ez nem a kutyatáp bűne. Egyszerűen a kutyák gyomra van arra kalibrálva, hogy minél többet porszívózzanak be a most elérhető falatokból. Hiszen anno, amikor falkában portyáztak a vadonban, sosem lehetett tudni, mikor lesz legközelebb elejtett vad. Az ember mellett azonban erre semmi szükség, mert ha elejtett vad nem is, de kaja lesz minden nap. Úgyhogy mértékletességet sem érdemes várni tőlük, ehelyett fontos, hogy felelősen és rendszer szerint etessünk, lehetőleg kevés kunyi kajával.

A helyes kutyatáp választás

Amire valójában érdemes odafigyelni, amikor Petnet kutyatáp termékek között válogatunk, az az összetétel. Sokszor, sok helyen elhangzott már, hogy az ebek az ember mellett más étkezési szokásokat vettek fel, mint anno a vadonban. Ez azt jelenti, hogy nem foghatjuk őket 100%-os hús diétára, ugyanakkor nem is tarthatjuk őket kizárólag konyhai maradékon. Valahol a kettő között. A nyersrostok, nyerszsírok azért maradjanak meg az étlapon, de azért negyedrészt leginkább a nyersfehérje dukál.

Érdemes arra is odafigyelni, hogy mennyi idős az állat. Egy öregedő, senior kedvencnek más a szükséglete, mint egy energiabomba kiskölyöknek, így a kutyatáp sem lesz ugyanaz. Ugyanígy fontos az állat fajtája is, pláne a növekedési fázisban. Az magától értetődő, hogy egy csivava nem eszik ugyanannyit, mint egy németjuhász, de nem is feltétlenül ugyanarra a vitaminösszetételre éhezik. Ez mondjuk egy növésben lévő alaszkai malamut és egy kölyök tacskó közt is óriási különbséget jelent. Lehet, hogy kölyökként még nem akkora a méretbeli különbség, de pont ezért van szükség olyan kutyatáp összetételre, amely a nagyobb fajta esetén számol az egy éven belüli hihetetlen növekedési fázissal.

Szempont emellett a kutyatáp választásnál a kültéri vagy beltéri tartás. Egy lakásban tartott kutyus védve van az időjárás viszontagságai elől és akármilyen lelkiismeretesen sétáltassuk is, nagy általánosságban mozgásszegényebb életmóddal bír, mint kertben tartott társai. A kertben élő kutyák ezért több energiára és zsírra szorulnak, hogy állják a hideget és megfelelő energiával bírjanak. Kétszeresen igaz ez a munkakutyákra.

A kutyatáp marketing

Amire jó, ha süketek és vakok maradunk, az a marketing. Akármilyen boldog és cuki kép is virítson azon a kutyatáp csomagoláson, kedvencünket nem fogja érdekelni. Akármilyen aranyos csont formájú is az a száraztáp, az ürülék pontosan ugyanolyan büdös lesz. Hovatovább zöld vagy barna, teljesen mindegy, a kutyánk színvak. Hovatovább a különféle ételszínezékek egyébként sem tesznek túl jót és embernél sem javasolt állandóan ezekkel tömni magunkat. Egy egy tortában megfér, de napi szinten nem reggeliznénk ételfestéket, igaz?

Ne feledjük, hogy a kutyatáp reklámok és szinte minden, ami az eladással kapcsolatos, a gazdik lelkére próbál hatni. Ennek ugyanúgy nem szabad bedőlni, mint a kutya étvágyának. Ami viszont kerek perec tény, az az összetétel hátul. Ne higgyünk az első feliratnak, hogy 20% fehérje, nézzük meg, miféle fehérje az. A porcok, maradék nyesedékek például technikailag hússzármazékok, de nyilván mi sem erre gondolunk, amikor 20% fehérjét látunk a csomagolás elején.